zaterdag 15 september 2012

Groeispurt

Ai! Ik loop twee maanden achter met mijn rapportage. Daar gaan we wat aan doen. De groei van twee maanden vat ik in enkele berichten samen. Dat gaat dus lijken op een enorme groeispurt.
Nu groeien onze gewassen snel, maar niet zó snel, dus het zal wel een beetje een vertekend beeld geven. Niettemin: beter een vertekend beeld dan géén beeld, nietwaar!

Ik was op half juli blijven steken met mijn verslag.

Op heuvel 3 hadden we de pompoenplanten neergezet die Morgan van Christo had ontvangen, en er stonden enkele piepkleine Nieuw-Zeelandse spinazieplantjes. Voor de rest was heuvel 3 alleen nog maar kaal zand (zie het voorgaande bericht). Wat konden we half juli zog zaaien of poten?
Zomaar onafhankelijke van elkaar bedachten Morgan en ik dat we langs heuvel 3 bamboestaken zouden kunnen plaatsen, waarlangs bonen omhoog zouden kunnen klimmen. Dit plan voerden we op 16 juli uit.

Hoewel de bamboe die vorige tuinders hadden geplant grote nadelen heeft (vanwege de schier onstuitbare woekerkracht), kwam het nu wel goed uit dat de strenge winter een overvloed aan dode bamboestengels had achtergelaten. De dode bamboestengels kregen zo een tweede leven als bonenstaken.

Morgan kiest geschikte bamboebonenstaken
Deze is wel goed.
De eerste rij bamboebonenstaken staat er.
Morgan had nog een allerlei soorten bonen liggen, onder andere deze zwarte.
We zien wel wat er gaat opkomen....
Als je bonen zaait, noem je het bonen "zetten". Ik weet niet waarom.
Tussen de bonenstaken zaaide ik koriander, zowel aan de noord-oostkant als aan de zuid-westkant. Ik was zuid-west begonnen, en had daar wat zuinig gezaaid. Aan de noordoostkant dus maar wat dichter zaaien...
't Gaat goed!
Ondertussen op heuvel 1: korenbloemen, goudsbloemen, tomaten.
tomaat......
Bij heuvel 1 wordt af en aan gezoemd door hommels en bijen. Het komkommerkruid is favoriet, en het is een fijn gevoel dat we die beestjes het zo naar de zin maken.
Korenbloem, aardappel, witte snijbiet
Gele courgettes

Groen courgettes
Heuvell 2 vol sla, rucola en kolen
Op heuvel 2 staan behalve diverse soorten sla ook rode uien, pastinaak...
de sla doet het geweldig op heuvel 2
Op ons onbeheuvelde slabedje doet de sla het een stuk minder!
De pompoenplant strekt zich uit naast de courgetteplanten.
Tussen de zonnebloemen groeit mais (of andersom).
Boswachter Jan Zijlstra liet weten dat onze activiteiten bij PWN met instemming werden begroet. PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland) is de eigenaar en beheerder van het duingebied waar zich ook het stukje grond bevindt waarop wij permaculturen. Een collega van hem bleek zelfs het boekje van Sepp Holzer (zie bericht van 20 mei) bij zich te hebben. Dit heeft er mede toe geleid dat wij mogen uitbreiden. Er is nog een stukje grond dat nu nog geen bestemming heeft, en daar mogen wij nu ook aan de slag.

Veldje 2. Het stukje binnen de heg, en het stukje daar aansluitend achter de heg tot aan de bosrand mogen wij ook gaan inrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten