zondag 16 september 2012

Oogst!

Ja, ja, het was zover, de eerste oogst van onze inspanningen!
Castricumse bloemen in mijn Amsterdamse vensterbank.
Maar eerst even over de tomaten.
Ze groeiden goed en hadden het naar hun zin in de op het zuidwesten gerichte kromming van heuvel 1.
Maar ik was niet voorbereid op het tomatenoerwoud dat zich ontwikkelde. Ik zag daar allemaal nog geen kwaad in, totdat ik Corrie er hoofdschuddend naar zag kijken. We hadden de tomaten veel vaker moeten 'dieven'. Nu had Morgan mij wel uitgelegd dat 'dieven' betekent dat je de extra spruiten uit de oksels van de plant verwijdert, en dat hadden we ook wel een keertje gedaan, maar Corrie legde uit hoe belangrijk het is dat je dit regelmatig bijhoudt. Niet alleen wordt het anders lastig om te oogsten, maar, belangrijker, de individuele tomaten krijgen te weinig licht en voeding. In een warm land zou dat misschien nog wel kunnen, maar tot de klimaatverandering ons land van nature meer geschikt maakt voor tomatengewassen, moeten we de natuur een handje helpen. Corrie hielp me om de hoofdstammen van de tomatenplanten vrij te maken en op te binden.
Corrie hielp om het tomatenoerwoud te fatsoeneren.
Na gedane arbeid: Licht, Lucht en Ruimte! 
Op heuvel drie lijken de pompoenplanten goed aangeslagen, maar van de onlangs gezaaide bonen en koriander nog niet zoveel te zien.
Er groeit wel allerlei onduidelijks op de hellingen, vooral op de noord-oost helling, maar wat het is? Morgan vertelde dat hij ook nog een interessant mengsel van diverse koolsoorten over heuvel 3 had gestrooid, dus het motto is: alleen wieden wat je herkent als onkruid (vaak 'bijkruid' genoemd in de permacultuur)
Nogmaals heuvel 3
Heuvel 2 staat er nog pront bij!
Broccoli laat zien waartoe het in staat is. Nog te klein om te oogsten, maar het komt er aan!
Het oogsten van de aardappelen die spontaan waren opgekomen op heuvel 1.
Courgettes zijn ook oogstbaar!
Dit moet pastinaak voorstellen! Waarom zijn de wortels zo vertakt (als je tenminste mag zeggen dat wortels 'vertakken')? We weten het niet. Misschien is pastinaak niet zo geschikt voor op een heuvel!?
De oogst: enkele rare pastinaken (de smaak was wel prima!), bieten, aardappelen, courgettes (geel en groen), en een venkelknol die ik van Corrie kreeg.
De oogst in de trein terug van Castricum naar Amsterdam. De zonnebloemen zijn van Corrie. Verder ook nog korenbloemen en goudsbloemen van heuvel 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten